7 zero waste manieren om minder plastic te gebruiken

7 zero waste manieren om minder plastic te gebruiken

Plastic recyclen is helaas niet een langdurige oplossing, aldus een CPB rapport in 2017. Bekijk 7 zero waste tips om minder plastic te gebruiken.

Hoe goed wij het in Nederland ook doen met plastic recyclen, dit is helaas niet de oplossing. In 2017 heeft het CPB aangegeven dat plastic recycling in Nederland niet goed werkt (https://nos.nl/artikel/2193860-plastic-afval-recyclen-heeft-weinig-effect-op-milieu.html).

Gelukkig zijn er tegenwoordig vele mogelijkheden om beter hiermee om te gaan. En dit hoeft niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. Wat kunnen wij doen? In een notendop:

 

1. Neem je eigen (katoenen) tas mee naar de winkel

In plaats van het plastic tasje van de winkel kun je een leuke katoenen tas meenemen om je boodschappen mee naar huis te nemen. Handige tip - kies er één die je klein kunt meenemen zodat je er zeker van bent dat je er altijd één bij je hebt.

 

2. Gebruik een herbruikbare drinkfles of koffiebeker

Als je onderweg dorst hebt koop je al snel een plastic flesje water. Maar waarom gebruik je niet gewooneen herbruikbare drinkfles of koffiebeker? Er zijn vele flesjes op de markt in verschillende maten, kleuren en materialen. En ze zijn allemaal beter dan het plastic flesje die je snel nog even in de winkel meeneemt. Een bijkomend voordeel - het scheelt je ook nog geld!

 

3. Stop met het gebruiken van rietjes

Elke dag worden er 500 miljoen plastic rietjes gebruikt! Dit is een heleboel plastic die we niet nodig hebben. Drink uit het glas of de beker waarin het gekocht wordt. Mocht jij of je kinderen alsnog graag uit een rietje drinken, denk dan aan een rvs of bamboe rietje.

 

4. Verpak je lunch in papier, glas of metaal

Een plastic boterhamzakje is vaak het eerste waaraan je denkt als je eten mee wilt nemen maar er zijn leuke en makkelijke alternatieven! Een boterham kan eenvoudig verpakt worden in papier, salade in een glazen bakje of een leuk wekpotje. Liever een iets stoerdere en unieke look? Er zijn ook hele toffe metalen bakjes te koop!
Kijk hier voor alle mogelijkheden.

 

5. Neem herbruikbare koffiebekers mee naar je favoriete koffiebar

Koffie in de ochtend is heel fijn. Daar zijn veel mensen het over eens. En een speciale koffie onderweg maakt de reis naar het werk nog wat aangenamer. Helaas krijg je elke keer een beker mee die je na gebruik weggooit. Het gebruik van herbruikbare koffiemokken is veel beter voor het milieu en handiger om vast te houden. Net als bij de flessen zijn er veel mogelijkheden in grootte en designs om het koffiemoment nog beter te ervaren. Voor thee mensen geldt dit natuurlijk ook!

 

6. Koop bulk verpakkingen

Als je in bulk inkoopt is er minder verpakkingsmateriaal voor nodig en dit scheelt weer plastic. Naast het plastic voordeel is het vaak ook goedkoper om groot in te kopen. Vooral bij gebruiksartikelen die je toch gaat gebruiken gaat dit goed op. Denk hierbij aan wasmiddellen, vaatwastabletten en wc papier.

 

7. Let op onnodig verpakte eetwaren

Als je groente en fruit koopt dan zijn deze in de winkel vaak verpakt in plastic. Of je doet ze in plastic zakjes doen om het af te wegen en mee naar huis te nemen. Het zero waste alternatief? Er zijn handige katoenen groente -en fruitzakken die je vanuit thuis kunt meenemen om je groente en fruit in af te wegen en te vervoeren. Ook kan je wasnetjes gebruiken.