Voedsel verspilling voorkomen in 5 stappen

  • Geplaatst op
Voedsel verspilling voorkomen in 5 stappen

Afvallen met afval. Wist je dat Nederlandse huishoudens gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar aan vast voedsel verspillen? Lees deze 5 tips hoe je dit sterk kan verminderen.

Wist je dat Nederlandse huishoudens gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar aan vast voedsel verspillen? Hierbij worden schillen, botten, graten en andere resten niet meegerekend. 

Heel eerlijk, mijn eerste reactie was: “maar ik verspil geen voedsel”! Maar als ik er even over nadenk, gebeurt dit toch best vaak. Ik maak teveel eten wat weggegooid moet worden, ik gooi weleens eten weg omdat het over de datum is gegaan, ik bestel eten en gooi de restjes weg, of ik heb voor een gerecht maar een deel van de groenten nodig en eindigt het restant in de container?

Mijn conclusie: Dit kan beter! Bij jou ook? Lees hieronder dan de 5 stappen die ik heb gezet. Wellicht helpt het jou ook een paar kilo afval te voorkomen.

 

1. Kook op maat

Weeg de pasta, rijst of aardappelen af om verspilling te voorkomen. Vooral bij rijst heb ik zelf de neiging om teveel te koken. Ongekookt ziet het er uit als dat je te weinig hebt, maar aan tafel zit ik altijd met een dubbele portie. Weinig werk en snel resultaat!

 

2. Gebruik een app

Een andere manier om te leren hoe je minder voedsel kunt verspillen, is met de app ‘Verspillingsvrijecoach’. De coach geeft je slimme tips en leerzame uitdagingen over eten en drinken. Download de app voor Android of iOS.

 

3. Bewaar je voedsel goed

Welke groente horen er nu wel en niet in je koelkast thuis? En waar in je koelkast kun je het eten het beste plaatsen? In eerste instantie misschien niet het eerste waar je aan denkt maar dit heeft zeker effect op de houdbaarheid van het eten. En hoe zit het nou met die houdbaarheidsdata? Met deze bewaarwijzer van het voedingscentrum krijg je snel meer inzicht.

Op onze website vind je ook handige opbergproducten die ervoor zorgen dat jouw eten langer goed blijft.

Bekijk de zerow opbergproducten

 

4. Kook met restjes

Heb je toch groente, fruit, vlees of brood over? Soms is het lastig om zelf te bedenken wat je er nog mee kunt maken. Maar wist je ook dat er hartstikke leuke sites zijn om recepten te vinden voor jouw kliekjes? Kijk maar eens hier.