wasnoten – hoe werkt dit natuurlijk wasmiddel en 4 grote voordelen

wasnoten – hoe werkt dit natuurlijk wasmiddel en 4 grote voordelen

Wasnoten zijn 100% plantaardig en kunnen na gebruik gewoon op de composthoop. Een ideale manier om je kleding te wassen die past in je zero waste lifestyle, zonder de noodzaak om grote plastic verpakkingen te kopen met chemische wasmiddelen. Maar werken wasnoten echt? En zijn ze ook makkelijk in gebruik? Lees eerst verder voordat je definitief over stapt op wasnoten.

Wasnoten zijn 100% plantaardig. De ideale manier om je kleding te wassen in je zero waste lifestyle, zonder de noodzaak om grote plastic verpakkingen te kopen met chemische wasmiddelen.

Maar werken wasnoten echt? En zijn ze ook makkelijk in gebruik? Lees eerst verder voordat je definitief over stapt op wasnoten.

 

Wat zijn wasnoten?

Wasnoten komen van de tropische zeepnotenboom (Sapindus). En de schalen – niet de noten – bevatten de stof Saponin. Als deze stof in aanraking komt met water verandert het in een natuurlijke zeepoplossing.

 

De vier grote voordelen

Je wast waarschijnlijk al jaren met een normaal wasmiddel uit de supermarkt, en overstappen doe je niet snel. Maar met de onderstaande vier grote voordelen hopen wij dat je het toch een keer probeert:

 

  1. Geen chemicaliën meer in uw wasgoed. Dit zorgt voor een wasmachine die langer schoon blijft, geeft geen belasting aan het oppervlaktewater en is ook uitstekend geschikt voor mensen met allergieën en huidproblemen.
  2. Een kilo wasnoten kan je voor een jaar lang gebruiken als je 2 tot 3 keer per week wast. Je bespaart hiermee geld (5 eurocent per wasbeurt) en uiteraard onnodige zware plastic verpakkingen.
  3. De was ruikt fris en heeft geen chemische parfumgeur. En mocht je toch een lekker luchtje aan je wasgoed willen hebben, kan je altijd een paar druppels van een aromatische olie toevoegen.
  4. Bonte en witte was wordt echt schoon en is zacht voor kleuren.

 

Wasnoten

 

Wasnoten gebruiken in 3 stappen

Bij zerow.nl kunt u de ecozone wasnoten kopen. Deze kunt u op de volgende manier gebruiken:

 

Stap 1

Stop de nodige hoeveelheid wasnoten in het bijgeleverde katoenen zakje, en sluit deze goed. Voor licht vervuild wasgoed gebruik je 3-5 noten en voor sterk vervuild wasgoed 4-6 noten. Als u in een gebied met hard water woont, is het beste om 7 wasnoten te gebruiken.

 

Stap 2

Stop het zakje met wasnoten in de wasmachine bij je wasgoed en laat je programma draaien. Bij extreme vlekken kan je altijd wat baking soda (natrium bicarbonaat) toevoegen.

 

Stap 3

Aan het einde van je wasprogramma, haal je de zak met wasnoten eruit en laat het drogen. Laat de wasnoten gewoon in het zakje. U kunt deze nog vier keer hergebruiken. Bij het wassen op een hogere temperatuur (bijvoorbeeld 60 of 90 graden) kan je deze minder vaak gebruiken.

Nog een laatste tip: een vaak voorkomende klacht is dat de wasmachine muf kan gaan ruiken. Dit komt omdat de wasmachine niet goed schoon is. Door de parfum in de normale wasmiddelen merk je dit niet, maar met wasnoten wel. Maak dus de wasmachine een keer goed schoon, door de wasmachine in het speciale schoonmaakprogramma te zetten of op 90 graden te wassen met bijvoorbeeld wat bicarbonaat in de trommel. Nadien kunnen ze op de composthoop.

 

Wanneer stap jij over?

Je wasgoed met wasnoten wassen geeft alleen maar voordelen. Het is eenvoudig in gebruik, het bevorderd een zero waste lifestyle, het geeft een goed wasresultaat en het is ook nog gezond voor je eigen huid.

Dus laat de grote plastic verpakkingen met chemische wasmiddelen gewoon staan in de supermarkt. En koop een zak wasnoten. Wij waren blij met onze overstap. En wij hopen dat ook voor jou dit een goed gevoel geeft om voortaan je wasgoed zero waste te wassen.

Bekijk de Ecozone wasnoten op zerow.nl

Copyright 2020 zerow Powered by Lightspeed
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »