wat betekent zero waste en hoe draagt het bij aan een betere wereld

wat betekent zero waste en hoe draagt het bij aan een betere wereld

Wij vergeten vaak dat de bergen afval die wij produceren een enorme invloed hebben op de Co2 uitstoot. En hoe goed wij het in Nederland ook willen doen met recyclen, dit is helaas niet de oplossing. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele mogelijkheden om beter hiermee om te gaan. En dit hoeft niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. Wat kunnen wij doen?

Tegenwoordig worden wij er voldoende aan herinnerd - het klimaat wordt extremer, de oceanen stijgen, en vele diersoorten sterven uit. En mensen zijn de oorzaak van de uitstoot van Co2 gassen. Maar Nederland is goed bezig. We zetten zonnepanelen op ons dak en rijden (semi-)elektrische auto’s.

Maar wat vaak vergeten wordt is dat de bergen afval die wij produceren een enorme invloed hebben op de Co2 uitstoot. Dit gaat niet alleen over het weggooien van afval, maar ook over het produceren van producten waar niet-afbreekbare stoffen (zoals plastic) zijn gebruikt.

En hoe goed wij het in Nederland ook willen doen met recyclen, dit is helaas niet de oplossing. In 2017 heeft het CPB aangegeven dat plastic recycling in Nederland niet goed werkt.

 

Een oplossing die werkt en leuk kan zijn - zero waste

Gelukkig zijn er tegenwoordig vele mogelijkheden om beter hiermee om te gaan. En dit hoeft niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. Wat kunnen wij doen? In een notendop:

  1. minder producten kopen waar plastic in verwerkt is of is verpakt,
  2. minder snel artikelen zoals kleding of elektrische producten vervangen. Doe niet mee aan de fast fashion cultuur,
  3. minder chemische producten kopen die het water vervuilen, en
  4. minder eten weggooien zonder te composteren.

 

In onze webshop kom je vele ideeën tegen. Bijvoorbeeld, leer eens hoe je zelf schoonmaakmiddelen kan maken, of de was doet zonder het kopen van die grote plastic verpakking met wasmiddel.

 

Andere manieren om bij te dragen

Kijk ook eens op milieucentraal.nl. Daar staan veel tips om beter om te gaan met afval.

En mocht je een directe donatie willen leveren aan het verminderen van plastic in onze oceanen - kijk dan eens een keer op de website van de Plastic Soup Foundation.